(VIDEO) IGNORISAN: Vučić pred praznom salom UN govorio da je Kosovo „problem“ za mlade i ekonomiju!

(VIDEO) IGNORISAN: Vučić pred praznom salom UN govorio da je Kosovo „problem“ za mlade i ekonomiju!

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je tokom svog govora u UN poručuo da je Kosovo navodno problem za ekonomski rast Srbije i mlade.

Klupe u zgradi Ujedinjenih nacija bile su upadljivo prazne tokom govora Aleksandra Vučića koji je saopštio na engleskom jeziku, a predsednik Srbije i lider naprednjaka najviše pažnje je posvetio Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da nerešeno pitanje Kosova i Metohije opterećuje ekonomski rast ne samo mladih u Srbiji, već i u regionu i da trajno rešenje mora da bude postignuto. Da li Vučićev stav da kompromis leži u rešenju u kom nijedna strana ne dobije sve, ali obe dobiju dovoljno predstavlja, kako smatraju analitičari, pripremu javnog mnjenja za priznanje Kosova?

Od Hemingveja, preko Linkolna, sve do domaćih pisaca. Obraćanje predsednika Srbije pred svetskim liderima obilovalo je citatima, kojima je ilustrovao gorući problem – rešavanje statusa Kosova i Metohije, za koje je tražio razumevanje i podršku velikih država.

Prazna sala UN tokom Vučićevog govora

„Srpski pisac i diplomata Jovan Dučić je govorio da su naši neprijatelji samo prerušeni prijatelji, od kojih nas dele samo nesporazum ili predrasude. Vekovni problem Kosova je više od nesporazuma ili predrasuda, ali mi smo hrabro i realistično, sa voljom i nadom započeli potragu za trajnim rešenjem. (…) Kao što je američki predsednik Džon Kenedi rekao, ne možemo da pregovaramo sa ljudima koji kažu „šta je moje, moje je, a šta je tvoje, možemo da pregovaramo“. Zato trajno rešenje, kakvim ga ja vidimo, mora biti postignuto tako da nijedna strana ne dobije sve, ali dobije dovoljno“, rekao je predsednik Srbije u UN.

Vučić je naveo da se ponosi nezavisnošću srpske spoljne politike i izgradnji dobrih odnosa sa zemljama regiona, jer, kaže, Srbija nije ostrvo.

Za bivšeg ambasadora Srbije u Ujedinjenim nacijama Pavla Jevremovića, u pitanju je bio strateški govor namenjen kako svetskoj, tako i domaćoj javnosti.

„Govor je očigledno veoma smišljeno i pažljivo napisan. Da se to sa ozbiljnošću shvati od strane svih faktora u zemlji koji u tome učestvuju u sprovođenju svega što je navedeno u istupanju predsednika, a do sad smo bili svedoci da nije bilo tako“, ocenjuje Jevremović.

Kad su se svetla svetske pozornice ugasila, svoje stavove predsednik je nešto plastičnije pojasnio probranim srpskim medijima, prisetivši se razgovora sa sinoćne večere sa svetskim liderima.

„Ja sam i tamo ovo govorio – a što vi mene, kad hoćemo da kupimo određeno oružje, pitate šta će mi. Šta te briga šta će mi“, rekao je Vučić.

Pink: Kome ste rekli to?

Vučić: Nije važno, nekim Amerikancima.

Pink: Znači, večera je bila dobra za Srbiju?

Vučić: Ja to ne mogu da kažem, pošto nisam ništa jeo, ali je sastanak bio dobar. Parče hleba sam pojeo i bilo je vode, a i vino koje su služili nije bilo…“

Ono šta je izvesno bilo na stolu, svakako su predlozi za rešavanje kosovskog pitanja. Najnovije Vučićeve poruke novinar Dojče velea Nemanja Rujević tumači kao drugu etapu kuvanja žabe, odnosno srpskog javnog mnjenja. Prema njegovim rečima, nakon što je javnost pripremljena apokaliptičnim najavama, sada se samo pregovara o ceni.

Pročitajte još:
ODBORNIK SALVINIJEVE LIGE: Draga Greta, pogledaj malo srpsku decu na Kosovu njima je ukradeno detinjstvo!
(VIDEO) GRAĐANI PLATILI: Za izložbu Marine Abramović dato pola miliona evra! Golitinja, krv i kosti…
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) Migranti sa kapuljačama okružili starijeg čoveka, davili ga da otmu mobilni!

„U pijačarskom rečniku prednjači sam Vučić koji neumorno ponavlja da ne mogu Albanci da dobiju sve, a Srbi ništa. Ne treba mnogo lucidnosti da se u tome pročita njegova spremnost da krene u priznanje Kosova samo ako pogodba bude prihvatljiva. Umesto da konačno saopšti plan za Kosovo, da kaže šta hoće umesto šta neće, Vučić tvrdi pazar“, ocenjuje Rujević.

Vučić je, međutim, ponovio da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, podsećajući da je za Ujedinjene nacije Kosovo još uvek autonomna pokrajina Srbije. U dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije, kaže, napravljeni su koraci unapred, ali preuzete obaveza zasad ispunjava samo Srbija.

Izvor: N1/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite