(VIDEO) U SIRIJI KLJUČA NOVI RAT: Asadove snage krenule na Sever u susret Erdoganovoj vojscu!

(VIDEO) U SIRIJI KLJUČA NOVI RAT: Asadove snage krenule na Sever u susret Erdoganovoj vojscu!

Snage Bašara el Asada počele su da se razmeštaju na severu Sirije kako bi odgovorile na tursku agresiju na teritoriji Sirije, preneli su tamošnji mediji. Sjedinjene Američke Države mogle bi da povuku svoje trupe u narednih nekoliko dana, umesto nedelja koliko je i uobičajeno za te vrste operacija.

Sirijski državni mediji nisu naveli gde su tačno sirijski vojnici upućeni, prenosi Rojters. Na severu Sirije, Turska uz pomoć sirijskih opozicionih snaga sprovodi vojnu ofanzivu.

Turska vojska je zauzela granični pojas gde je bila kurdska milicija.

Pregovori sirijske vlade i kurdske stranke

Sirijska vlada i Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima prgovarali su u ruskoj vazdušnoj bazi u Siriji, rekao je za Rojters funkcioner Kurdske demokratske napredne partije u Siriji Ahmed Sulejman.

Rekao je da se nada da će dogovor zaustaviti tursku ofanzivu i njene katastrofalne i opasne posledice. Sulejman je dodao da bi razgovori vođeni u bazi Hmejmim u Latakiji, mogli da se nastave u Damasku.

Nije naveo da li su on ili njegova stranka učestvovali u pregovorima. Portparol SDF-a Mustafa Bali nije želeo da komentariše takve navode. „Od početka turske invazije tvrdili smo da ćemo proučiti sve opcije koje bi mogle da spasu naš narod etničkog čišćenja“, rekao je Bali.

Makron sazvao hitan sastanak

Francuski predsednik Emanuel Makron održaće večeras hitan sastanak Kabineta za odbranu, na kojem će biti reči o turskoj ofanzivi na sevroistoku Sirije, saopšteno je iz kabineta francuskog predsednika.

Makron je u telefonskim razgovorima sa Donaldom Trampom i Redžepom Tajipom Erdoganom upozorio dvojicu prdsednika da Turska ofanziva u Siriji mora stati jer bi mogla da prouzrokuje ozbiljnu humanitarnu krizu i oživi aktivnosti Islamske države.

Amerikanci žele da se povuku što pre

U međuvremenu, neimenovani izvori u Penatagonu rekli su za Rojters da bi Sjedinjene Američke Države mogle da ubrazaju povlačenje svojih trupa sa severa Sirije.

Umesto dve i više nedelja koliko je potrebno za tu vrstu operacija, očekuje se da Vašington izvuče svoje snage u roku od nekoliko dana.

Američki ministar odbrane Mark Esper rekao je ranije danas da je predsednik SAD Donald Tramp naredio svim američkim vojnicima na severu Sirije da se povuku na jug.

Izvor: RTS

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite