PUTIN UPOZORAVA SRBIJU: Sa migracijom postajete nova baza ISIS-a, ceo Balkan je ugrožen…

PUTIN UPOZORAVA SRBIJU: Sa migracijom postajete nova baza ISIS-a, ceo Balkan je ugrožen…

Demografska destabilizacija Srbije, koja je posledica politike otvorenih granica preti da od naše zemlje stvori novu bazu za ISIS-a…

Nakon što su pobeđeni u Siriji, militanti planiraju da se presele na Balkan i u Aziju, kaže ruski predsednik. On je ocenio da turska vojna operacija u Siriji može značajno da poveća terorističku pretnju

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u petak da teroristi iz Sirije, nakon što su pobeđeni, pokušavaju da naprave nova uporišta na Balkanu i u Aziji. On je to rekao u trenutku dok traje turska vojna operacija protiv Kurda u Siriji, koja bi, prema njegovom mišljenju, mogla značajno da poveća terorističku pretnju.

Svi da budu na oprezu

Putin je, govoreći na sastanku šefova članica Zajednice nezavisnih država (ZND), istakao da bi svi trebalo da budu na oprezu.

– Nakon što su pobeđeni u Siriji, militanti planiraju da se presele u druge regione. Pokušaće da naprave svoja uporišta na Balkanu, u jugoistočnoj Aziji, kao i na južnim granicama ZND – izjavio je Putin.

Prema njegovim rečima, borba protiv terorističkih pretnji prioritet je za zemlje članice ZND.

– Ključna stvar jeste da uložimo zajedničke napore u borbi protiv terorizma – naglasio je ruski predsednik.

On je dodao da je zabrinut zbog turske vojne operacije u Siriji, koja bi mogla da oživi terorizam u regionu.

– Plašim se da turska vojska nema dovoljno resursa da brzo preuzme kontrolu nad zatvorima u kojima se nalaze pripadnici Islamske države (ISIS). Džihadisti bi mogli jednostavno da pobegnu iz njih – rekao je Putin.

Kako je naveo, Rusija će preduzeti mere predostrožnosti.

– Moramo biti svesni toga. Treba da mobilišemo naše obaveštajne službe zbog ove nove opipljive pretnje – poručio je Putin.

Njegova strahovanja dele i bezbednosni stručnjaci. Oni su, takođe, upozorili da bi oko 12.000 džihadista ISIS, koji se nalaze u zatvorima u severoistočnom delu Sirije, tokom turske vojne operacije moglo da pobegne.

– Turska vojska je iz vazduha već prvog dana vojne operacije u Siriji pogodila jedan od zatvora. Izveštaji sa terena govore da su neki džihadisti to iskoristili i pobegli. To je veoma opasno. Ukoliko teroristi nastave da beže, uspeće da se organizuju, a to znači da će region ponovo zahvatiti stravičan talas nasilja – objasnili su bezbednosni eksperti.

Turci drže sve pod kontrolom?

S druge strane, Ankara uverava da situaciju drži pod kontrolom i da neće dozvoliti zarobljenim borcima ISIS da izađu na slobodu. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u petak je naveo da će njegova zemlja od sirijskih Kurda preuzeti upravljanje zatvorima u kojima se nalaze teroristi.

 Ne možemo dozvoliti da u bezbednosnoj zoni koju pokušavamo da napravimo džihadisti ISIS slobodno šetaju. Turska bolje nego mnogi zna kakvu opasnost predstavljaju militanti ISIS jer je propatila zbog njihovih samoubilačkih napada – istakao je Čavušoglu.

EU uvodi sankcije Turskoj?

Francuska državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalen izjavila je da će se na samitu EU sledeće nedelje razgovarati o sankcijama Turskoj zbog njenih akcija u Siriji, koje je ceo svet osudio.

– Nećemo ostati nemi pred situacijom koja je užasna za civile, slobodne sirijske snage i stabilnost regiona – rekla je ona.

Inače, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu je započeo vojnu operaciju „Mirno proleće“ na severoistoku Sirije, naseljenom uglavnom Kurdima. Cilj mu je da se obračuna sa kurdskim jedinicama, koje su se poslednjih sedam godina borile protiv ISIS. Turska na te kurdske milicije gleda kao na produženu ruku Radničke partije Kurdisatana (PKK), koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Erdoganov plan je da napravi „bezbednosnu zonu“ duž svoje granice sa Sirijom i da tu naseli najmanje dva miliona od ukupno 3,6 miliona sirijskih izbeglica, koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Stotine mrtvih, desetine hiljada civila pobeglo

Trećeg dana vojne intervencije u Siriji, u petak, turski ratni avioni i artiljerija nastavili su da gađaju kurdske položaje, a u ofanzivi je dosad poginulo nekoliko stotina ljudi, dok su desetine hiljada stanovnika napustile svoje domove.

– Turska vojska je juče napala područje Ras al Aina, jednog od dva pogranična sirijska grada – preneo je Rojters, čiji se novinari nalaze u Džejlanpinaru, na turskoj strani granice.

Agencija je dodala da je iz Džejlanpinara juče u Siriju ušao konvoj sa 20 oklopnih vozila, koja prevoze sirijske pobunjenike, od kojih su neki uzvikivali „Alahu akbar“.

Tursko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u noći između četvrtka i petka ubijeno 49 kurdskih ekstremista, što je do sada, ukupno 277 „terorista“.

Izvor: Informer/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite