SUBOTICA: Broj migranata u gradu 5 puta veći nego u azilantskom centru, Orbanova izjava…

SUBOTICA: Broj migranata u gradu 5 puta veći nego u azilantskom centru, Orbanova izjava…

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je da će silom braniti granicu na jugu Mađarske ukoliko Turska pusti stotine hiljada nepozvanih migranata prema Evropskoj uniji. Potencijalno zatvaranje granice moglo bi da dovede do zakrčenja migranata u Subotici, a kako prenose mediji interesantno je da je broj migranata u azilantskom centru 5 puta manji od onih koji su u drugim delovima grada. Moguća kriza stvorila je nelagodnost u gradu koji je u prošlosti zabeležio više napada na meštane, uključujući i napad skalpelom na dete u koga je migrant isekao po glavi.

U svojim izjavama Orban nije precizirao kakvu silu će upotrebiti da bi sprečio migrante, njihove ilegalne upade i odbranio mađarsko – srpsku granicu.

Ova zemlja, članica EU, u vreme najveće migrantske krize, pre četiri godine, postavila je bodljikavu žicu duž celog graničnog pojasa i video kamere da bi sprečila ilegalni ulazak migranata i lažnih izbeglica na teritoriju Mađarske, a već dugo dozvoljava da samo po jedan migrant dnevno legalno pređe granične prelaze.

U Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije kažu da prate situaciju i da su spremni za eventualni povećan priliv migranata.

Što se tiče situacije sa migrantima, u centrima kojima upravlja Komesarijat za migracije, nema značajnijeg porasta migranata u proteklom periodu. Broj je stabilan poslednjih nekoliko meseci i u ovom trenutku, u 11 prihvatnih centara za azil smešteno je ukupno 2.629 migranata. Prema našim saznanjima, ima ih nekoliko stotina izvan centara, najviše u pograničnim pojasevima. Komesarijat prati situaciju. I spreman je za povećan priliv migranata – kažu u Komesarijatu.

U Prihvatnom centru za migrante u Subotici nalazi se oko 60 ljudi, ali ih u ovom gradu i okolini, prema nezvaničnim podacima oko 300, što pretstvalja 5 puta veću cifru.

Građani ih viđaju u centru grada, u prolazu, zadržavaju se na kratko u parku u blizini stanice, ali ih svakodnevno u nešto većem broju viđaju meštani prigradskih naselja, zatim na Makovoj sedmici, Kelebiji, Bačkim Vinogradima i prema Horgošu.

Vest da će Orban primeniti silu odjeknula je u ovim naseljima kao bomba.

Viđam stalno migrante. Kupaju se na česmi u našem kraju. Čula sam šta poručuju iz Mađarske – kaže meštanka Makove sedmice.

Imigrantima je u ovom delu Srbije mnogo pomogao i dalje pomaže Crveni krst. Miodrag Varo, stručni saradnik za socijalne aktivnosti i kordinator programa Narodne kuhinje Crvenog krsta Subotica, kaže da su te aktivnosti sada u odnosu na protekle sezone smanjene.

Isključivo smo sada prisutni u Prihvatnom centru Subotica gde ih ima oko 60. Radimo sa njima psihosocijalnu podršku, engleski jezik za decu, to su radionice, i počeli smo da radimo prvu pomoć za decu i odrasle. Obezbeđujemo im garderobu i do nedavno smo im distribuirali porodične higijenske pakete – kaže Varo.

Nema saznanja da bi broj migranata mogao da se znatno poveća.

Nezvanično saznajemo da, dok u Subotici i okolini ima oko 300 „raspršenih“ migranata, u Šidu i drugim delovima zemlje prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ih ima i više od 1.000. Pritisak je veliki, ali oni brzo prelaze Drinu i za oko 48 sati su već u Hrvatskoj i BiH.

Od najveće migrantske krize do danas iskustva ovdašnjih meštana su različitih. Mnogi su im pomagali i spremni su da to čine i dalje, dok su drugi doživeli neprijatne situacije.

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite