MEDVEDEV: Kosovo je Srbija po rezoluciji 1244! VUČIĆ: Mi ne moramo da razmišljamo isto, ali o većini stvari mislimo slično…

MEDVEDEV: Kosovo je Srbija po rezoluciji 1244! VUČIĆ: Mi ne moramo da razmišljamo isto, ali o većini stvari mislimo slično…

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev poručio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije s pozicije poštovanja njenog suvereniteta i teriorijalnog integriteta.

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić je poručio da su odnosi Srbije i Rusije možda na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija i da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova.

To je, kako je rekao, od ključnog značaja za Srbiju, kao manjeg partnera, jer može da računa na podršku i pomoć kada je reč o političkim odnosima.

Dodao je da se dve zemlje pomažu u međunarodnim institucijama i da razumeju jedna drugu.

„Hvala ruskim prijateljima što uvek imaju vremena da saslušaju i razumeju težinu pozicije u kojoj se Srbija u političkom smislu danas nalazi“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji, posle razgovora sa Medvedevim.

Medvedev je potvrdio da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i njenog teritorijalnog integriteta, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

„Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima – mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU“, rekao je Medvedev.

VUČIĆ: Ne moramo o svemu da mislimo isto

Sumirajući posetu premijera Rusije Dmitrija Medvedeva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić napomenuo je da su „oni velika sila, a mi mala zemlja“.

„I kao takvi, ma koliko se trudili i postavljali našu zemlju na ravnopravne osnove, morate da računate na njihovu veću moć. Odnos poverenja sa Rusijom je na najvišem nivou, ne moramo o svemu da mislimo isto, ali o većini stvari mislimo slično“, rekao je Vučić.

Skrenuo je pažnju na činjenicu da je juče sa ruskom stranom potpisan sporazum o delu pruge od Valjeva do Vrbnice, do granice Crne Gore, i naglasio da ćemo posle realizacije tog projekta imati praktično novu prugu, u perfektnom stanju, kojom se neće putovati 100 sati.

Sa Medvedevom je, kaže, govorio i o vojno-tehničkoj saradnji i istakao da je ponosan i na vojsku i na naše ljude, dodajući da je i Medvedev primetio koliko se promenila vojska, ali i sam Beograd.

Podsetio da je da smo pre šest godina imali prvi avio-miting sa jednim MiG-29, koji je uskoro posle toga izašao iz upotrebe, i dva MiG-21, a od borbene avijacije, bombardera, nismo imali ništa.

Predsednik je rekao da je vojska, kao i politika, šahovska tabla sa više igrača, i da zato ne želi da „istrčava“ sa informacijama čime će se Srbija još naoružavati, ali je potvrdio da će se Srbija opremiti PVO sistemima i dodatnim bespilotnim letelicama.

„Ljudi ne moraju da brinu, postoje stručnjaci u Srbiji, u vojsci. Ne želim da govorim o tome. Vojska je kao i politika, igrate šah na više tabli, ima više igrača. To nisu naši neprijatelji, ali jesu protivnici. U vojsci morate da imate ono čime ćete se braniti. U skladu s tim, ne želimo da istrčavamo, ali da li će biti dobrih, važnih, značajnih protivvazdušnih sistema — biće, da li će biti dodatnih najsavremenijih bespilotnih letelica — da, hoće“, rekao je Vučić za „Prvu“.

O ostalom nije želeo da govori.

„Jačamo kapacitete, ne zato što se spremamo za bilo šta, već je to način da sačuvamo zemlju“, rekao je Vučić.

Izvor: Tanjug

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite