SA MEDVEDEVIM POTPISAN SPORAZUM: Rusi grade nuklearnu elektranu u Srbiji

SA MEDVEDEVIM POTPISAN SPORAZUM: Rusi grade nuklearnu elektranu u Srbiji

Tokom subotnje posete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva potpisan je, između ostalih, i veoma važan međudržavni sporazum na osnovu kog će Rusija u našoj zemlji izgraditi nuklearni centar.

 

Ruska državna nuklearna korporacija ‘Rosatom’ izgradiće najverovatnije u Vinči nuklearni centar poslednje generacije sa potpuno novim višenamenskim reaktorom za istraživanje. Moskva će u Srbiju prebaciti i najnoviju tehnologiju, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratoriju. Ovaj centar, tvrde upućeni, biće najmoderniji centar za istraživanje u ovom delu Evrope i Srbija će od njega imati velike koristi, pre svega u nuklearnoj medicini, u lečenju najtežih bolesnika.

Inovativni projekat

Korporacija ‘Rosatom’ saopštila je da je sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj potpisala sporazum o saradnji na izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije.

– Centar će imati višenamenski reaktor za istraživanja ispunjen teškom vodom pod pritiskom, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratorije. Centar za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije, koji ćemo zajednički izgraditi u Srbiji, predstavljaće inovativni projekat zasnovan na najnaprednijim nuklearnim tehnologijama. Projekat je rezultat naše dugoročne saradnje u ovoj oblasti i baziran je na tradicionalnim vezama ruskih i srpskih nuklearnih istraživača – rekao je direktor ‘Rosatoma’ Aleksej Likačjov.

Ovo je samo jedan u nizu sporazuma (vidite okvir) potpisanih tokom posete premijera Medvedeva našoj zemlji. Medvedev je potom otišao na vojni aerodrom ‘Pukovnik pilot Milenko Pavlović’ u Batajnici, prisustvovao vežbi ‘Sloboda 2019’ povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

– Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo govorili srpskim prijateljima. Polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke srpskih prijatelja prema EU – podvukao je Medvedev.

Ispunjena očekivanja

Komentarišući posetu ruskog premijera, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je ona ispunila očekivanja.

– Tri su najvažnije poruke. Prvo, dve zemlje su pokazale da zajedno dižu glas protiv revizije istorije. Drugo, napravljen je iskorak na polju saradnje u naučnoistraživačkoj oblasti, naročito sporazumima u nuklearnoj sferi. I treće, Rusija je odlučno i čvrsto pružila podršku Srbiji u vezi sa pitanjem Kosova. Ta čvrsta podrška Rusije čini neprelaznu prepreku pokušajima promotera i mentora tzv. kosovske nezavisnosti da je uvedu u UN – zaključuje Jovanović.

Potpisani sporazumi

* Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha s kraja 19. i početka 20. veka koje čuva Narodni muzej u Beogradu

* Sporazum vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara

* Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd – Vrbnica – granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo – granica sa Crnom Gorom

* Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji

* Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije

* Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja

* Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije

* Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju

* Memorandum o razumevanju o saradnji carinskih službi na aerodromima ‘Nikola Tesla’ i ‘Šeremetjevo’

Otkrivena spomen-ploča crvenoarmejcima na Trgu

Na beogradskom Trgu Republike, gde se od 1944. do 1954. nalazila grobnica crvenoarmejaca koji su poginuli u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu, juče je otkrivena spomen-ploča.

Spomen-ploču su otkrili ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je rekao da 940 poginulih crvenoarmejaca i oko 3.000 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije opominju da slobodu treba da čuvamo.

Izvor: Informer

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite