(VIDEO) Ruski PVO ostaje u Srbiji! Potpisujemo ulazak u Putinovu Evroazijsku uniju…

(VIDEO) Ruski PVO ostaje u Srbiji! Potpisujemo ulazak u Putinovu Evroazijsku uniju…

Raketni protivavionski sistemi „S-400 trijumf“ i „pancir S“, oružanih snaga Ruske Federacije, u četvrtak su stigli u Srbiju.

Narednih dana ovi složeni sistemi učestvovaće u zajedničkoj vežbi srpske i ruske vojske „Slovenski štit“.

Po završetku višednevne vežbe, „pancir-s“ će ostati u Srbiji, dok će S-400 biti vraćen u Rusiju.

Vežba „Slovenski štit“ ozvaničila je izuzetno važan ugovor između Srbije i Rusije o kupoprodaji raketnog sistema malog i srednjeg dometa „pancir S“, koji će narednih godina postati okosnica zaštite jedinica Vojske Srbije od napada iz vazduha. Uz lovačke avione „mig-29“, reč je o najvažnijoj nabavci vojne tehnike poslednjih decenija.

Protivavionski manevri koji će se narednih dana odigravati u Srbiji na najsavremenijoj ruskoj raketnoj tehnici jedinstvena su prilika da se Vojska Srbije upozna sa najmodernijim PVO naoružanjem.

„Pancir S“ su već nabavile mnoge zemlje, poput Sirije, Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Brazila i drugih, a ruski mediji navode da cena jednog sistema iznosi od 13 do 15 miliona dolara. Međutim, Srbija ga nabavlja po najpovoljnijim mogućim uslovima.

Ukoliko naoruža svoje PVO jedinice „Pancirom“, Srbija će biti jedina država u ovom delu Evrope koja poseduje taj tip ruskog naoružanja.

„Pancir S1“, koji uključuje protivavionske projektile i protivavionske topove, stvoren je kako bi se pružila direktna podrška trupama na terenu, ali i protivavionskim sistemima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Reč je o moćnom sistemu za odbranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letelica. Ruska armija je „Pancire“ rasporedila u Siriji, gde su se odlično pokazali u borbenim uslovima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letelica na rusku bazu Hmejmim.

„Trijumf“ pokrio Balkan

Naše posade tokom „Slovenskog štita“ nadohvat ruke imaće sve šeme upotrebe i načina dejstva ne samo „pancira“, već i S-400 – ekskluzivnog raketnog sistema koji trenutno u svom naoružanju poseduju samo dve države – Rusija i Belorusija.

Raketni sistemi, koji su strah i trepet borbenih aviona širom sveta, bez pompe su stigli su Srbiju. Ruski transporti avion „ruslan“ sa ubojitim tovarom sleteo je na Aerodrom u Batajnici u noći između srede i četvrtka. Tačno u 00.30, ruski transportni avion bio je spreman za istovar PVO sistema, a vest o ovoj operaciji, kao i trasa leta ruskog aviona bila je strogo čuvana tajna.

Prva potvrda da je krem ruskog PVO naoružanja razmešten u Srbiji stigla je od ruskog Ministarstva odbrane. Moskva nije prikrila ni činjenicu da je ova tehnika prvi put upućena na vežbu van granica Rusije.

Da je elitna PVO tehnika ruskih snaga stigla u našu zemlju, potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On nije krio ushićenje zbog isporuke vojne tehnike, a najavio je i da će lično da se uveri u mogućnosti „trijumfa“ i „pancira“.

Prema saznanjima „Novosti“, dolazak raketa u Srbiju i saradnja dveju vojski na planu PVO dogovorena je na najvišem nivou – između predsednika Putina i Vučića u maju ove godine u Moskvi. Pripreme dva ministarstva odbrane za ovu vežbu trajale su mesecima, a detalji dogovora sve vreme čuvani su od javnosti.

Raketni kišobran

Raketni kišobran, koji je posle montaže ruski raketni sistem S-400 napravio nad Srbijom, zahvatio je najveći deo Balkana. Ovo savremeno sredstvo za dejstva protiv aviona i raketa zatvorilo je vazdušni prostor u prečniku većem od 1.000 kilometara. Opseg dejstva „trijumfa“ pored teritorije Srbije zahvatio je i sve države regiona, celu Mađarsku, veći deo Rumunije i Bugarske, kao i severnu Grčku i južnu Austriju.

Mogućnost da oficiri VS vežbaju na raketnom sistemu kakav je S-400 poznavoci vojne tehnike smatraju ekskluzivnom prilikom da naše posade ovladaju radom na najmodernijem PVO sredstvu.

„Trijumf S-400“ čini sami vrh ruske borbene tehnike koja je nedostupna armijama koje Moskva ne smatra prijateljskim. U svetu vlada veliko interesovanje za kupovinu ovog sredstva. Rusija je S-400 prodala velikim silama Kini i Indiji, a pregovori o kupoprodaji traju sa Turskom, Egiptom i Saudijskom Arabijom.

SRBIJA ULAZI U PUTINOVU UNIJU

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predsednikom Vlade Rusije Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, gde će potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

To će biti njihov drugi susret ovog meseca, budući da je Medvedev posetio Srbiju 19. oktobra povodom 75. godišnjice oslobođenja Beograda.

Brnabić sa ostalim šefovima delegacija učesnika sednice Evroazijskog međuvladinog saveta prisustvuje ručku koji organizuje Medvedev, sa kojim sedi za stolom, i sa kojim će kasnije će sa njim imati i bilateralni sastanak.

Nakon toga, ona će obići Inovacioni centar „Skolkovo“, koji se nalazi u Moskvskoj oblasti, i gde se razvija „inovacioni grad“ na oko 400 hetara. Plan je da se tu nastani oko 50.000 ljudi.

Uslediće potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija, a reč je o tržištu od oko 185 miliona ljudi.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016. godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Izvor: Novosti/Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite