Zajednička poruka Putina i Orbana: Zaštitićemo hrišćanstvo od sistematske diskriminacije!

Zajednička poruka Putina i Orbana: Zaštitićemo hrišćanstvo od sistematske diskriminacije!

Zajednički front za odbranu hrišćanstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je u poseti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. Glavne teme razgovora su struja, gas i novac. Upada u oči da je Putin mnogo češće u Budimpešti nego, autoritarna kancelarka Angela Merkel koja je preko Brisela više puta pokušala da uzurpira demokratiji u Mađarskoj naročito nametanjem odluka o migrantima Mađarima.

U Budimpešti se održava konferencija episkopa i sveštenika s Bliskog istoka. Tema skupa: kako bolje zaštititi hrišćane u tom regioni. Prisutni su crkveni verodostojnici pre svega iz Iraka i Sirije. I ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin i njegov domaćin Viktor Orban su istaknuti zaštitnici hrišćanske populacije, tamo gde je hrišćanstvo nastalo i gde je najugroženije – na Bliskom istoku.

Sa druge strane većina zapadnih zemalja i dalje poriče sistematksu diskriminaciju i progon Hrišćana u islamskim zemljama.

Putin i Orban na to gledaju drugačije: zapadne zemlje vide progon hrišćana kao „oblik prihvaćene diskriminacije“, rekao je uoči konferencije mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. I zaista: do sada je Mađarska dala 50 miliona dolara za izgradnju ili obnovu škola, crkava i bolnica hrišćanskih zajednica u tom regionu. Osim toga, Mađarska je jedina zemlja koja ima zamenika državnog sekretara zaduženog za zaštitu progonjenih hrišćana širom sveta.

To je u svakom slučaju nešto novo kada se radi o susretima Putina i Orbana. Svaki put kada se njih dvojca sastaju – bilo u Budimpešti, bilo u Moskvi, a to znači otprilike dva puta godišnje – mediji, pre svega oni na Zapadu, puni su ocena kako se tu radi o susretima dvojice svetskih lidera.

Unapređenje saradnje

Kada je reč o sadržajima susreta, pre će biti da će njih dvojca razgovarati snabdevanju energijom. Dve glavne teme trebalo bi da budu pitanje snabdevanja gasom i pitanje proširenja atomske elektrane Paks. Kada je o toj elektrani reč, govori se o poslu vrednom desetak milijardi evra. Mađarska je odlučila da će za modernizaciju i proširenje postojeće elektrane angažovati ruske, a ne zapadne firme. Rusi su nuklearnu elektranu Paks i izgradili, pa je razumno da je i moderniziraju, odnosno nadograde.

Izvor: Dojče Vele/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite