ORBAN: Putin je uspešan predsednik, a Zapad dvoličan!

ORBAN: Putin je uspešan predsednik, a Zapad dvoličan!

Premijer Mađarske otvoreno govori da je Rusija drevna i velika imperija, a Putin uspešan predsednik.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u sredu ugostio ruskog predsednika, spada među zapadne političare koji ne skrivaju svoje poštovanje i simpatije prema Vladimiru Putinu. Zbog toga ga Rusi nazivaju glavnim saveznikom među zemljama članicama EU.

Orban je brzo shvatio da je sukob sa Moskvom za Budimpeštu štetan i da mu dobri odnosi mogu biti samo korisni. Pogotovo se to odnosi na energetsku saradnju.

Za razliku od većeg broja zapadnih zvaničnika koji horski ponavljaju kako „civilizovana Evropa treba da postavi na mesto“ Putina i Rusiju, Orban otvoreno govori da je Rusija drevna i velika imperija, a Putin uspešan predsednik, kome su evrobirokrate prilepile rogove i kopita.

U nedavnom intervjuu Orban je ukazao na apsurd koji su stvorili evročinovnici.

– Da bi vas smatrali dobrim Evropejcem, vi trebate da opisujete Putina kao vraga – rekao je Orban, i dodao da se Mađarska neće držati tog trenda.

Moskva je Budimpešti ispunila zahtev i povećala isporuku gasa. Mađarska će se priključiti gasovodu „Turski tok“ koji će proći preko Bugarske i Srbije. Osim toga, „Rosatom“ pravi u Mađarskoj nove atomske reaktore.

Zanimljivo je da su upravo u Budimpešti prvi progovorili o dvoličnosti velikih zemalja, koje prave pritisak na male da uvedu sankcije Rusiji a same povećavaju trgovinsku razmenu.

Tako je, pod pritiskom Brisela, Mađarska smanjila trgovinsku razmenu sa Rusijom. Istovremeno su je Francuska i Rusija povećale za 41 odsto, a Nemačka za 21 odsto. Trgovinsku razmenu sa Rusijom povećale su i Velika Britanija i SAD.

Zbog toga bi bilo dobro da poslušaju Orbana i oni zapadni poslušnici Vašingtona na Balkanu, koji prave štetu svojim zemljama grakćući protiv širenja saradnje sa velikom Rusijom.

Izvor: Novosti

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite