DOLIJAO: Boris Džonson pokreće istragu protiv Soroša, zbog prljavih poslova sa NVO sektorom!

DOLIJAO: Boris Džonson pokreće istragu protiv Soroša, zbog prljavih poslova sa NVO sektorom!

Milijarder je optužen da je njegova organizacija dala gotovo tri miliona funti na kampanju kojoj je cilj „svrgnuti” premijera Džonsona, piše Dejli Mejl. 

Predstavnici Konzervativne stranke traže od izborne komisije da hitno provjeri aktivnosti Džordža Soroša u Velikoj Britaniji, piše Dejli mejl.

Prema listu, ogranak fondacije američkog berzanskog špekulanta i milijardera u Londonu želi utjecati na predstojeće britanske izbore kako bi promovisao protivnike bregzita u parlamentu i lišio premijera Borisa Džonsona i najmanje nade za osvajanje potrebne većine. Velika Britanija je, nakon Mađarske, prva zemlja koja je na institucionalnom nivou javno zatražila provjeru sumnjivih aktivnosti Džordža Soroša, što je posebno zanimljivo zbog veza i zajedničkih interesa koje milijarder ima s britanskim političkim elitama.

Džordž Soroš je suočen s mogućom istragom u Velikoj Britaniji. Američki milijarder je optužen da je njegova zadužbina dala gotovo 3 000 000 funti na kampanju kojoj je cilj „svrgnuti” britanskog premijera Boris Džonson, piše Dejli mejl. Predstavnici Konzervativne stranke traže od izborne komisije da hitno provjeri aktivnosti predstavnika Soroša u Velikoj Britaniji. Razlog postupka bile su informacije da američki milijarder na predstojećim parlamentarnim izborima pokušava “blokirati” bregzit.

Prema listu, njujorška Fondacija Otvoreno društvo Džordža Soroša putem svog londonskog ogrnka sponzoriše proevropsku skupinu „Best for Britan“, čime zaobilazi zabranu stranog finansiranja političkih organizacija u Velikoj Britaniji. U ovom slučaju se akcije odvijaju i na internetu, a birači se potiču da “taktički glasaju” za protivnike bregzita, što će, ako inicijativa bude uspješna, oduzeti Džonsonu svaku nadu da osvoji željenu većinu na izborima.

Ranije su Liberalni demokrati, Zeleni i Velška stranka potpisali sporazum „Ujedini se za ostanak“. Složili su se da neće uzeti svojih 60 mjesta u parlamentu, kako bi time povećali šanse za pobjedu kandidata koji se protive izlasku zemlje iz Evropske unije. Predstavnici skupine „Best for Britan“ se nazivaju i „saputnici” ovog taktičkog političkog saveza.

Od 2017. je grupa „Best for Britan“ od Soroša dobila 2,7 milijuna funti. Taj je iznos otkrio Dejli mejl u izvještajima londonskog predstavništva američke fondacije, koje se nalazi u istoj zgradi s drugim grupama protiv bregzita, uključujući nevladine organizacije „Open Britain“ i „European Movement“. Obje organizacije igraju ključnu ulogu u kampanji „People’s Vote“ za drugi referendum o bregzitu. Vrlo je vjerojatno da će Fejsbuk postati glavno bojište britanskih izbora. Stoga grupa „Best for Britan“ aktivno ulaže u oglašavanje na ovoj platformi. Samo u proteklih 30 dana je skupina potrošila 137 000 funti na 165 različitih oglasa, upozorava Dejli mejl.

“Pozivam izbornu komisiju da što prije je li ovaj incident ujedno i kršenje pravila finansiranja i da se razjasni što ima dobrog za Veliku Britaniju u trošenju miliona stranog novca”, rekao je zastupnik Konzervativne stranke Endrju Persi. Naglasio je da postoje jasna pravila da se ovako velike donacije ne bi trebale trošiti na predizbornu kampanju. Prema riječima političara, potrebno je učiniti sve što je moguće „kako grupe koje dobijaju inostranu podršku, a koje pokušavaju spriječiti demokratsko izražavanje volje britanskog naroda, ne utječu na izbore u zemlji“.

U međuvremenu je grupa „Best for Britan“ rekla da nije kršila pravila izborne komisije i da nisu trošili strana sredstva na njihovu kampanju. “S obzirom na štetu koju vlada Borisa Džonsona i čvrsti bregzit mogu nanijeti našoj zemlji, primamo veliki broj donacija iz cijele Britanije”, tvrde predstavnici ove nevladine organizacije.

U Velikoj Britaniji Soroš glasi za čovjeka koji je “gurnuo u bankrot Benk of Ingland”. Naime, 1992. se kladio na pad funte, što je dovelo do inflacije valute i izazvalo paniku u vladi Džona Mejdžora, podsjeća Dejli mejl. Prema riječima američkog milijardera, on voli Ujedinjeno Kraljevstvo i zato ga želi zaštititi od “tragične pogreške” izlaska iz EU. Ne tako davno je rekao da ulaže u kampanju protiv bregzita, ali ne iz ideoloških ili izbornih razloga, već u cilju “prosvjetljenja britanskog društva”.

Podsjetimo da su neke zemlje, Rusija među najpoznatijima, zabranile aktivnosti Otvorenog društva na njihovoj nacionalnoj teritoriji. Odluku, koja se pokazala dobra po stabilnost Rusije, donesena je od strane Glavnog državnog tužiteljstva 26. novembra 2015. Jednako pozitivan učinak je imalo protjerivanje Soroševog Centralnoevropskog univerziteta iz Budimpešte, što je bila odluka donesena na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana. Sada se američki milijarder i njegova fondacija suočavaju s istragom u Velikoj Britaniji, a provjeriti tvrdnju da se skupina „Best for Britan“ ne finansira njegovim novcem neće biti težak posao. Ako se pokaže da su čelnici nevladine organizacije lagali, sud u Londonu bi po sili zakona trebao pokrenuti istragu i po britanskim zakonima kazniti udruženje koja je za izbornu kampanju protiv bregzita, kako tvrdi Dejli mejl, primila najmanje 3 000 000 funti.

Izvor: Dejli Mejl

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite