(VIDEO) Otvorena picerija u Beogradu, zapošljavaće isključivo azilante i izbeglice! Građani Srbije ostaju na birou?

(VIDEO) Otvorena picerija u Beogradu, zapošljavaće isključivo azilante i izbeglice! Građani Srbije ostaju na birou?

Ksenokratsko zapošljavanje stiglo je u Srbiju.

Da li vas status azilanta čini kvalifikovanim za određeni posao i da li to znači da neko ko nema taj status treba da ostane na birou? Ukoliko ste državljanin Srbije koj se nada poslu u piceriji ostaćete na borou…

U samom centru Beograda otvorena je picerija Pica Laganica, u kojoj će raditi isključivo migranti/izbeglice i tražioci azila. Radi se o projektu ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Komesarijata UN za izbeglice i političke NVO Balkanski centar za migracije.

Amerikanci su u objekat uložili 25.000 dolara, za renoviranje kao i kupovinu potrebne opereme dok Nemci organizuju obuku radnika. Na manifestaciji otvarana bili su pristuni novi ambasador sad Entoni Godfri i nemački ambasador Tomas Šib.

Sama Amerika trenutno vodi anti-migracionu politiku i administracija Donalda Trampa je drastično smanjila broj migranata koji ulaze u njihovu zemlju, međutim ambasada u Beogradu po svemu sudeči želi da stimuliše migraciju.

Picerija locirana je u Cetinjskoj ulici.

Ismail(38) došao je u Beorgadu iz Sudana (Zemlje u kojoj nema rata). Nakon četiri godine u Srbiji dobio je pravo na rad i zaposlenje u piceriji, a ova obuka mu nije teško pala s obzirom na to da ima desetogodišnje iskustvo u kulinarstvu.

– Imam posao , zadovoljan sam, jer mogu da platim računa i obezbedim sebi osnovne životne potrebe – rekao je Ismail.

– Učili smo sve i svašta, pravimo pice, stavljamo testo. Morate da znate za testo koji sastojci su potrebni – dodala je jedna od radnica u piceriji.

Preduzeće su, u prisustvu stranih gostiju, otvorili amabasadori SAD i Nemačke, Entoni Godfri i Tomas Šib, koji su zaposlenima uručili diplome. Oni su probali picu ispečenu u novoj firmi i saglasili se da je odlična.

Firma će zapošljavati izbeglice i tražioce azila koji su stekli radnu dozvolu.

Izvor: Dnevna Gazeta/Radio Slobodna Evropa

 

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite