Optuživali su ih za neo-nacizam, sada su najjača stranka u Švedskoj! Protive se migraciji i EU…

Optuživali su ih za neo-nacizam, sada su najjača stranka u Švedskoj! Protive se migraciji i EU…

Švedska je poznata decenijama unazad kao leglo liberalizma, ali se stvari drastično menjaju.

Lider stranke Švedske demokrate Jimmie Akesson, doveo je prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja svoju stranku na prvo mesto. Sa 24% glasova ispred radikalno liberalnih Socijal-demokratata, anti-EU stranke je postala najveća politička sila u Švedskoj.

Uprkos medijskoj cenzuri, sistematskoj kampanji mržnje prema demokratama i široko rasprostanjenim teorijama zavere da je njegova stanka povezana sa neo-nacizmom, sve više Šveđana zabrinutih rastućim migrantskim nasiljem i autoritarizmom EU, odlučuje se da svoju podršku da Švedskim demokratama.

„Želimo da utičemo na oblikovanje ove zemlje u narednih 100 godina, baš kao što su to radile Socijal-demokrate proteklih 100 godina“ rekao je Akesson u parlamentu.

Uticaj koji Akesson ima u Švedskoj poremetio je istorijski balans moći u Švedskoj, gde se politički establišment godinama zaklinje da nikada neće ulaziti u bilo kakvu saradnju sa Švedskim Demokratama.

Liberalne NVO označile su demokrate kao grupu za supremaciju belaca i neo-naciste, u cilju izlovanja partije od dela birača što nije urodilo plodom.

Opozicioni Demohrišćani koji su do skoro bili najjače opoziciona stranka, nedavno su signalizirali da su spremni na saradnju sa demokratama.

„Glasači nas vide kao deo konzervativnog bloka“ rekao je Akesson „Mislim da ih to čini voljnijim, da nam daju podršku. To je verovatno glavni razlog zbog čega imamo sve jaču podršku“.

Izvor: Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite