TEŽAK UDARAC ZA VLADU: Doktorat Siniše Malog jednoglasno proglašen za plagijat!

TEŽAK UDARAC ZA VLADU: Doktorat Siniše Malog jednoglasno proglašen za plagijat!

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu jednoglasno je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog, ministra finansija Srbije, prilikom izrade doktorske disertacije „Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji“, koju je odbranio na Fakultetu organizacionih nauka 2013. godine.

Navodi se da je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora.

Odbor za profesionalnu etiku dostaviće konačno Rešenje Senatu Univerziteta radi postupanja u skladu sa Pravilnikom o postupku poništavanja diplome i dodatka diplomi.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio je Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanja doktorata u slučaju ministra Siniše Malog jer je utvrdio postojanje neakademskog ponašanja u njegovom radu, ponovila je i rektorka Univerziteta Ivanka Popović.

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekrišio etički kodeks Univerziteta jer je bez navodjenja citirao tekstove drugih autora.

Prvi komentar ministra
Nakon što je saopštena odluka univerzitetskog tela, Siniša Mali je izjavio da je za njega danas tema Predlog budžeta za 2020. godinu i dodao da će o doktoratu govoriti u narednim danima, preneo je Tanjug.

„Znam koliko znam, znam da to nisam uradio, a to što nekome ova tema znači iz političkih razloga to ne mogu ni da komentarišem“, rekao je Mali.

Komentari studenata
Mila Jovanović, studentkinja Beogradskog univerziteta i aktivistkinja u građanskim protestima u Srbiji, izjavila je da je očekivala ovakvu odluku.

„Proglašeno je da je Siniša Mali plagijator, što znači lopov. Dakle on je ukrao tuđu intelektualnu svojinu. E, taj čovek je nama sada na mestu ministra finansija. Nikome u ovoj državi nije u interesu da on ostane na toj funkciji. Ponosni smo na ovu odluku Univerziteta. Beogradski univerzitet pokazao je da je prva oslobođena istitucija u ovoj zemlji. Uspeo je da se oslobodi uticaja i pritisaka režima. Pokazali smo da plagijat ne može da prođe i da ne sme da baci u senku sve prošle i sve buduće diplome. To je ono što je najvažnije“, rekla je Jovanović.

Podsetimo, studenti #1od5miliona su u septembru držali Rektorat u blokadi 12 dana zahtevajući da se pitanje spornog doktorata ministra finansija konačno reši.

Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu, rekla je za RSE da bi bilo logično da plagijator snosi konsekvence.

„Ponosna sam na akedemsku zajednicu koja je prelomila i donela odluku koja znači da smo udruženi oko toga da Univerzitet ne može biti politička krpa. Kada smo sada čuli konačnu procenu da to jeste plagijat, u normalnoj državi bi to značilo da će taj ministar prestati da bude na toj funkciji. Ali u ovoj državi ipak ne očekujem da će se bilo šta desiti njemu i njegovoj političkoj funkciji“, navela je Stojković.

Traže smenu ministra

Jedan od lidera opozicionog Saveza za Srbiju Nebojša Zelenović pozvao je predsednicu Narodne skupštine Maju Gojković da u roku od 24 časa zakaže vanrednu sednicu kako bi ministar finansija Siniša Mali bio smenjen.

„Beogradski Univerzitet uspeo je da se odupre nezabeleženim pritiscima vlasti i da donese jedinu moguću odluku. Zamislite samo šta o našoj zemlji danas pričaju u Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu ili Evropskoj investicionih banci, kada je dokazano da nam je ministar finansija prevarant“, navodi u pisanoj izjavi Zelenović.

Zelenović je saopštio i da je Mali „čovek sa hiljadu afera“, a da tužilaštvo i policija do sada nisu imali snage da ga procesuiraju „za rušenje Savamale, ni za porodično nasilje o kome je javno svedočila njegova supruga, kao ni za njegove sumnjive ofšor kompanije“.

Inicijativa Ne davimo Beograd zatražila je smenu Siniše Malog sa mesta ministra finansija u aktuelnoj Vladi Srbije.

“Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu”, navedeno je u saopštenju ove građanske inicijative iz koje su pozvali građane i na protest u ponedeljak 25. novembra.

Siniša Mali ministar je u Vladi Srbije od maja 2018. godine. Prethodno bio je na čelu Beograda, najpre kao predsednik Privremenog organa grada Beograda a potom kao gradonačelnik glavnog grada Srbije, od novembra 2018. godine.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite