(VIDEO) Grčka zatvara kampove! Premijer Micotakis poručio EU „nismo mi parking za migrante“…

(VIDEO) Grčka zatvara kampove! Premijer Micotakis poručio EU „nismo mi parking za migrante“…

Grčka konzervativna vlada je danas objavila nov sistem upravljanja migracijama, uz premeštanje 20.000 tražilaca azila sa ostrva na kopno već narednih nedelja, ukidanje postojećih otvorenih kampova na ostrvama, a uređenje objekata za smeštaj privorskog tipa.

Zamenik ministra odbrane Alkivijadis Stefanis objavio je ove promene danas posle velikog porasta dolaska migranata iz susedne Turske, tako da u nekim slučajevima broj migranata i izbeglica premašuje broj stanovnika ostrva na koja stižu, prenosi AP.

Improvizovani izbeglički logori na Lezbosu i na još četiri ostrva u istočnom Egejskom moru dramatično su prenatrpani uoči još jedne zime, te stotine porodica spavaju u šatorima izvan krcatih objekata, zvanično namenjenih njima.

Planirane promene najveće su od 2016. godine kada je postignut sporazum Turske i Evropske unije o ograničavanju dolaska migranata s istoka u Evropu.

Atina je u okviru izmena najavila zatvaranje tri najveća migrantska kampa, na egejskim ostrvima Lezbos, Samos i Hios, i njihovu zamenu zatvorenim objektima, pritvorskog tipa, kojima će se utrostruiti kapacitet, mada će to i dalje biti nedovoljno, prenosi Frans pres.

„Rasterećivanje ostrva je prioritet u ovoj fazi”, rekao je novinarima Stefanis koji je i specijalni vladin koordinator za migracije, prenosi Beta.

Biće zatvorena i tri najozloglašenija prenatrpana kampa na Lezbosu, Samosu i Hiosu, gde je više od 27.000 migranata, a ukupni kapacitet im je bio svega 4.500, ali za sada nije rečeno do kojeg datuma to treba da se ostvari.

Umesto njih će na ta tri velika ostrva najbliža Turskoj, biti izgrađeni zatvoreni objekti od po 5.000 mesta, rekao je Stefanis, ali to je za ukupno svega 15.000 ljudi, gotovo upola manje od broja migranata čija je elidba najavljena.

Tražioci azila više neće moći slobodno da šetaju, već će biti zatvoreni u novim kampovima dok se sprovode formalnosti njihovog identifikovanja, razmatranja njihovog statusa i odlučivanja o njihovom premeštaju ili vraćanju u Tursku, dodao je on.

Dva kampa na ostrvima Kos i Leros gde su uslovi manje dramatični, biće preuređena i proširena, rekao je vladin koordinator za migracije.

Vlada novog premijera Kirijakosa Micotakisa iz konzervativne stranke „Nova demokratija” počela je prebacivanje stotina tražilaca azila sa egejskih ostrva na kopno, a cilj joj je da premesti 20.000 do kraja ove godine.

Međutim i na kopnu se stanovništvo buni zbog toga, ne želeći u svojoj okolini migrante koji u stotinama svakodnevno stižu u Grlku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je 40.000 migranata stiglo u Grčku za poslednja četiri meseca. Samo prošlog vikenda, po podacima Obalske straže, na pet ostrva u Egejskom moru stiglo ih je više od 1.350.

Premijer Micotakis je rekao da Grčku i druge zemlje na evropskom obodu EU vidi kao „vrlo zgodne parkinge za izbeglice i migrante”, da EU ignoriše problem ponovnog porasta dolazaka migranata u Grčku, i u intervjuu za nemački list „Handelsblat” ukazao da „tako više ne može”.

Zasad tako više od 32.000 ljudi i dalje ne znajući šta će sutra biti s njima, živi u očajnim uslovima u pet centra za prihvat migranata na Lezbosu, Samosu, Lerosu, Hiosu i Kosu, gde je zvanični kapacitet smeštaja za 6.200 ljudi.

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite