VULIN: Spremni smo da primimo još više migranata, formirana je radna grupa!

VULIN: Spremni smo da primimo još više migranata, formirana je radna grupa!

Ministar odbrane i šef Radne grupe za migracije Aleksandar Vulin rukovodio je danas sastankom Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, a sastanku je prisustvovao i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

 

Na sastanku je usvojen Plan reagovanja u slučaju povećanog priliva migranata za 2020. godinu, izložen je i usvojen Izveštaj o migracionim tokovima za prethodnu godinu, usvojene su i informacije o specijalnoj meri broj 6, kao budućem načinu finansiranja, kao i Izveštaj o MADAD 2 projektu finansiranja svih aktivnosti u vezi sa migracijama od strane međunarodne zajednice.

Ministar Vulin je na sastanku istakao da je Republika Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi i uopšte na migrantskoj ruti koja se sve vreme krize trudila da ovaj problem rešava u okviru državnog sistema i kroz državne institucije. On je podsetio da smo i tokom migrantske krize, 2015. i 2016. godine, ali i pre i posle toga, uspeli da sve što je bilo potrebno završimo bez većih incidenata i bez bezbednosnih i zdravstvenih izazova po naše građane i lokalnu zajednicu.

Ministar Vulin je istakao i da naš način života nije bio, niti će biti ugrožen i naglasio da je Republika Srbija pokazala da je organizovana i da ima vođstvo koje je u stanju da rešava probleme.

Na današnjem sastanku je još jednom konstatovano da Srbija adekvatno odgovara svim izazovima migrantske krize duže od sedam godina, ali i da je neophodna daleko veća saradnja u okviru regiona, kako bi se taj problem strateški i dugoročno rešio. Republika Srbija, naglašeno je, sa pažnjom će pratiti dešavanja kada je reč o migrantima i migrantskoj krizi, jer je situacija znatno složenija u proteklom periodu.

Naglašeno je, takođe, da je potreban i značajniji pristup celokupnog regiona fondovima za rešavanje migrantske krize, i da je neophodno sistemski rešiti sistem finansiranja svih akcija u vezi sa pristupom rešavanju migrantske krize.

U okviru sastanaka su, takođe, usvojene informacije o budućem načinu finansiranja kada je reč o Republici Srbiji, a kao zaključak radne grupe naloženo je i da se započne sa aktivnostima na obezbeđivanju plana aktivnosti i mogućnosti trajnog rešenja za rešavanje izazova migrantske krize kada je reč o Republici Srbiji.

Današnjem sastanku prisustvovali su predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva odbrane i Crvenog krsta Srbije.

BONUS VIDEO: Više o tome kako će migranti ponoviti Srbiji scenario sa Kosova, kao i svedočenja o napadima na naše građane od strane azilanata, možete videti u emisiji produkcije Centar:

Izvor: Mod.gov.rs

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite