(VIDEO) UZAVRELA SRPSKA KRV! Ovako izgleda kada se spoje dve najveće litije koje pamti Crna Gora!

(VIDEO) UZAVRELA SRPSKA KRV! Ovako izgleda kada se spoje dve najveće litije koje pamti Crna Gora!

Večeras se očekuje veličanstvena atmosfera i u Podgorici.

Hiljade građana sa severa Crne Gore od ranog jutra pešači desetine kilometara kako bi se okupili na molebanima a potom i litijama za odbranu svetinja SPC.

Ali veličanstveni sustret litije iz Šekulara i litije i iz Murina obeležili su povici gorštaka „Kosovo je Srbija“.

Na putu ka Đurđevim stupovima u Beranama, ovi odvažni ljudi rešeli su da prepešače desetine kilometara i da se se u miru i slozi okupe na molebanu. Pogledajte kako je izgledao susret dve litije:

Večeras se očekuje veličanstvena atmosfera i u Podgorici, gde će biti organizovana litija koja će, kako se očekuje, oboriti sve rekorde. Karakteristika ove litije je da su organizovana tri molitvena hoda: iz Pipera, Spuža i Danilovgrada.

Staro crnogorsko pleme Piperi krenuće iz manastira – Ćelija Piperskih – i pešačiti pet sati. Toliko će trebati i Bjelopavlićima (Danilovgrad) od Crkve Svete Tekle.

Nešto malo kraći put (od tri sata) će morati da pređu stanovnici Spuža.

Pored gore navedenih, na litiji će biti prisutni i stanovnici Zete, koji su uvek masovni na ovim skupovima, i naravno Kuči.

Litiju ulicama Podgorice će predvoditi glavni paroh Boke, protejerej-stavrofor Momčilo Krivokapić.

Gornjovasojevićka litija, duga 30 km, krenula je ka Beranama. Litiji će se priključivati građani Kruševa, Ulotine, Gornjih Luga, Gračanice i Sutjeske. Istovremeno i građani Banjana krenuli su na put dug 50 kilometara.

Na daljem putu ka Beranama pridruživaće se građani Prisoja, Seoca, Zabrđa, Trešnjeva i Trepče, dok će se litija koja kreće iz Šekulara i Rijeke Marsenića priključiti u 13.15 časova, odakle se nastavlja prema Viničkoj, koja se priključuje u 14.30 i Buču, gde se očekuje da litija stigne u 15.30 časova.

Peške do Nikšića: Građani u litiji prelaze 50 kilometara

Iz manastira Kosijerova u Banjanima krenula je i litija do Nikšića. Molitvena kolona preći će put dug 50 kilometara.

Izvor: Kurir/Sputnjik

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite