DIKTATORKA U PANICI: Merkelovu izdao deo stranke i ušao u koaliciju sa AfD, a onda nastao skandal!

DIKTATORKA U PANICI: Merkelovu izdao deo stranke i ušao u koaliciju sa AfD, a onda nastao skandal!

U redovima Merkelinog CDU na čijem je čelu preko deceniju, po prvu put se pojavio organizovani otpor i želja za saradnjom sa anti-imigracionom Alternativom za Nemačku. 

Nakon što je deo CDU odlučio da samoinicajtivno uđe u koaliciju sa AfD u pokrajini Tiringija, nastao je haos unutar stranke čiji je vođa Angela Merkel, protesti i ostavke.

Liberal Tomas Kemerih, novoizabrani premijer nemačke pokrajine Tiringije, podneo je ostavku na tu funkciju posle protesta izazvanih činjenicom da je na funkciju došao zahvaljujući i glasovima desničarske stranke AFD.

„Ostavka je neizbežan potez“, rekao je Kemerih.

Godinama su najveće nemačke političke stranke izbegavale saradnju sa AFD koja se protivi autoritarnim politikama EU i ilegalnoj migraciji. Angela Merkel, autoritarna nemačka kancelarka, čija stranka CDU je takođe podržala Kemeriha, rekla je da za taj potez ne postoji opravdanje.

Poslednjih godina AFD beleži rast popularnosti, iako se radi o političkoj organizaciji sa negticnim stavovima o ilegalnoj migraciji.

Šta se desilo?

Za premijera Tiringije prvobitno je trebalo da bude izabran levičar Bodo Ramelov. On je u oktobru prošle godine pobedio na lokalnim izborima, a pre nekoliko dana postigao je dogovor o koaliciji.

Ali onda se desio politički zemljotres, kako su to nazvali nemački mediji – pošto je Ramelov poražen na glasanju u parlamentu.

AFD je, zajedno sa CDU i Liberalima podržao Kemeriha.

Šta je kontroverzno?

Glavne nemačke političke partije odbijaju da sarađuju sa AFD, a ovaj put su poslanici te stranke podržali Tomasa Kemeriha, kandidata Liberala.

Do sada nijedan premijer pokrajine nije izabran uz podršku AFD. Ova anti-imigraciona stranka je najveća opoziciona snaga u Bundestagu, nemačkom saveznom parlamentu.

Tiringija je jedna od pokrajina u kojoj AFD ima najveću podršku.

Pročitajte još:
(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Migranti razlupali pekaru u Beogradu, krvavo lice radnika! VUČIĆ UPORNO ĆUTI…
Kerovi i bombe: Srbi u 3 sela oformili patrole protiv migranata! MUKA IM JE DA BUDU ŽRTVE…
(VIDEO) Mađari se žalili na nasilje migranata u skupštini, skandalozan odgovor Ane Brnabić!

Kritičari dešavanja u Tiringiji bili su zgroženi onim što vide kao dogovor dve stranke desnog centra da podrže partiju koja ima negativne stavove o migrantima.

Kemerihovi liberali su prešli cenzus od pet odsto na izborima u oktobru prošle godine i zbog toga je njegov izbor na mesto premijera bio još veći šok za javnost.

Kakve su reakcije građana?

Kemerih je u parlamentu u Erfurtu istakao da je protiv svih vrsta fašizma.

„Ja sam protiv AFD i protiv Hekea“, naveo je on.

Lokalni novinari javili su da je njegov govor na trenutku prekidan neprimerenim skandiranje u vulgarnim dobacivanjem – „šarlatanu“ i „licemeru“.

Ok 1.000 ekstremnih levičara izašlo je na ulice Erfurta i drugim gradovima u pokrajini poput Vajmara, Jene i Gere.

Izvor: BBC/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite