(VIDEO) Stotine ekonomskih migranata protestuje u Srbiji, a meta su im Mađari! VULIN DOJURIO NA LICE MESTA…

(VIDEO) Stotine ekonomskih migranata protestuje u Srbiji, a meta su im Mađari! VULIN DOJURIO NA LICE MESTA…

Stotine ekonomskih migranata došlo je do graničnog prelaza Kelebija. Sačekale su ih barikade i mađarska interventna policija koja ne želi da im dozvoli da ilegalno uđu u njihovu zemlju. Mađarska pogranična policija je privremeno zatvorila taj granični prelaz. Cilji migranata je da preko protesta u Srbiji, nateraju Mađarsku da ih primi preko granice, a nije poznato dali je skup legalan i prijavljen policiji, već lokalni mediji izveštavaju da  su se organizovali preko društvenih mreža. Na Kelebiju stigao i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Nekoliko stotina migranata protestovalo na Kelebiji, prelaz obišao ministar Vulin

Tokom prepodneva policija je locirala improvizovani kamp u srcu Kelebijske šume i jače policijske snage pokušale su da prisile migrante da napuste tu lokaciju, neposredno uz granični pojas sa susednom Mađarskom. Pored većeg broja policijskih vozila prisutno je bilo i barem jedno vozilo subotičke vatrogasne čete.

Dok je policija pokušavala da zavede red konstantno su pristizali novi migranti, neki direktno sa raznih lokacija, a neki su se vraćali iz nabavke po lokalnim prodavnicama.

Ranije popodne migranti su polako, u grupama, počeli da pristižu do Graničnog prelaza Kelebija i stigli do granične linije sa Mađarskom. Sačekale su ih barikade koje je postavila mađarska policija i stotinjak policajaca iz specijalnog voda interventne jedinice. Kažu da su iz Maroka, Sirije, Palestine, Iraka i Irana, a nosili su transparente na kojima piše da su izbeglice, a ne kriminalci, da žele u EU.

Pročitajte još:

Odredili su jednu porodicu koja je razgovarala sa policajcima ali oni ne žele da ih puste. Nakon toga su uglavnom posedali na zemlju. Naveli su da ne žele incidente i sukobe, već samo da uđu u Mađarsku, da beže od rata i da nisu kriminalci. Ipak uprkos tome ilegalni ulazak se u Mađarskom pravosuđu upravo tretira kao kriminalni čin. Takođe nije poznato od kog rata beže migranti jer je rat u Iraku odavno završen, a ISIS je poražen i u Siriji.

Granična policija Mađarske je privremeno zatvorila prelaz Kelebija. Područje povremeno nadleće mađarski helikopter.

Tokom večeri na lice mesta pristigao je i ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji se kratko obratio medijima, a pre toga razgovarao sa ljudima koji su brinuli o potrebama migranata koji su se tu zatekli. Vulin je tom prilikom izjavio da na granici Kelebija-Tompa ispred granične kapije ima oko 370 migranata od kojih je ubedljiva većina sastavljena od muškaraca dok žena i dece zajedno ima 50-ak.

– To su izmanipulisani ljudi koji su ovde dovedeni lažnim obećanjima da će im neko otvoriti granicu. Njima su razne nevladine organizacije pokazivale slike prepunih autobusa koji prolaze i gde ih svi veselo dočekuju. Oni traže bolje uslove u kampovina. Uslovi su veoma dobri, a dobili smo i primedbe da oni neće da budu sa predstavnicima drugih nacija i naroda u kampovima. Te stvari su neprihvatljive. Država Srbija će biti humana i organizovana ali nećemo dozvoliti nikome da zloupotrebljava naše gostoprimstvo ili da nas svađa sa našim susedima – kaže Vulin.

Vulin je takođe poručio da migranti ne mogu ostati dugo na granici.

– Ovde ima i jedna beba. Srbija neće dozvoliti nikome da se igra sa zdravljem deteta makar bilo i njegovo. Razgovaraćemo i tražićemo rešenje ali ovo neće moći dugo da traje i neće biti dozvoljeno masovno okupljanje – poručio je ministar.

Izvor: Subotica.com/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite