BEZ REFERENDUMA I DEMOKRATIJE: Hrvatska zakonom dozvolila gej parovima da udome tuđu decu!

BEZ REFERENDUMA I DEMOKRATIJE: Hrvatska zakonom dozvolila gej parovima da udome tuđu decu!

Iz Duginih obitelji političke NVO tvrde da je takva odluka ujedno i prvi put da je neki sud u Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju zakonski tretirati jednako kao i heteroseksualni. Ovime je Hrvatska počela eksperiment sa odgajanjem dece od strane homogenih parova. 

Udruženje Dugine obitelji, koja okuplja pripadnike LGBT grupa koje su roditelji i one koji to žele postati, u petak je saopštila kako je kontraverzna presuda Upravnog suda po kojoj istopolni parovi mogu postati udomitelji važan korak prema napretku prava LGBT pojedinaca u Hrvatskoj.

– Napokon smo dočekali presudu koja potvrđuje sve naše javne izjave unatrag više od dve godine, koja potvrđuje ono što strani sudovi, nauka, druge zemlje Evropske unije govore već više od 10 godina. Zakon o životnom partnerstvu jasno govori kako se prema istopolnim parovima treba postupati jednako kao i prema bračnim drugovima i drago nam je da je sud odlučio pozitivno u slučaju naših članova Ive Šegote i Mladena Kožića, koje je Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku direktno diskriminisalo – rekao je predstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Iz Duginih obitelji navode da je takva odluka prvi put da je neki sud u Hrvatskoj presudom potvrdio međunarodnu sudsku praksu i odluke Evropskog suda za ljudska prava, prema kojoj se istospolni parovi moraju tretirati isto kao i heteroseksualni.

Šegota i Kožić nisu jedini par koji je u zadnjih par godina odbilo Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku u želji da postanu udomitelji ili usvojitelji, navodi Martinović te dodaje da je njihov hrabri javni nastup i pristanak na pravnu bitku presedan i za ostale parove koji se odluče na takav način proširiti svoju porodicu i time pružiti topli dom i bolju budućnost deci koja provode svoje detinjstvo u domovima.

Sledeća Srbija?

Odluka Upravnog suda važna je i za buduće pravne bitka za davanje privilegija istopolnih parova u drugim područjima. Tako Martinović ističe da je lezbejskim parovima i dalje zabranjeno pristupiti postupcima medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj, zbog čega su primorane na odlazak u klinike u inostranstvo.

– Koristimo priliku i pozivamo sve istopolne parove koji se suočavaju s diskriminacijom u Hrvatskoj da nam se slobodno jave i zatraže našu besplatnu pravnu pomoć. Slučaj Mladena i Ive pokazuje da se do pravde može doći i da se možemo izboriti za naša prava. Ovaj istorjiski trenutak je prvi korak prema potpunoj ravnopravnosti LGBT osoba u našoj državi i stvarno nismo mogli očekivati bolji poklon za praznike od ovoga – poručio je Martinović te čestitao budućim udomiteljima Šegoti i Kožiću.

Upravni sud u Zagrebu u četvrtak je odlučio da životni partneri Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo da postanu udomitelji dece te da nadležno Ministarstvo za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku, koje im je prvotno odbilo zahtev za obavljanje udomiteljstva, mora u roku od 60 dana ponoviti postupak i doneti novu.

Izvor: Dnevna Gazeta/Espreso.rs/24sata

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite