SCENE IZ DEVEDESETIH: Migranti pale kuće na severu Srbije! KANJIŽA, NOVI KNEŽEVAC, MAJDAN, RABA…

SCENE IZ DEVEDESETIH: Migranti pale kuće na severu Srbije! KANJIŽA, NOVI KNEŽEVAC, MAJDAN, RABA…

Oko četiri stotine migranata, koji su se u četvrtak okupili u međuzoni graničnog prelaza Kelebija – Tompa, u petak rano ujutru prevezeno je u prihvatne centre. Granični prelaz je otvoren i protok putnika i robe na granici sa Mađarskom odvija se nesmetano.

Migranata, međutim, na samom severu Srbije ima još dosta. Grupa koja je boravila u kelebijskoj šumi je odvezena u prihvatni centar, ali se migranti i dalje u grupama mogu sresti na ulicama Subotice, Kanjiže, Novog Kneževca, Horgoša, Majdana, Raba, Tavankuta, i drugih mesta duž srpsko-mađarske državne međe.

– Migranti neće sutra nestati sa našeg terena, ali naš zadatak je da osiguramo bezbednost naših građana – poručio je Robert Fejstamer, predsednik opštine Kanjiža i domaćin susreta predstavnika severnobačkih i severnobanatskih lokalnih samouprava, policije, Komesarijata za izbeglice…

– Jedna je stvar kada civilne organizacije dele hranu na terenu i brinu o njima, a nešto sasvim drugo je kada se migrantima dele šatori kako bi stvarali kampove unutar šume ili naselja. Na taj način im se šalje signal da ne idu u prihvatne centre, da ne veruju vlastima i institucijama u Srbiji, nego da veruju civilnim organizacijama i da rade ono što one traže od njih, i to je ozbiljan problem jer nanose štetu celom sistemu.

Postoje osobe koje koordinišu putanjom migranata, jer nije realno da neko sa Bliskog istoka pronađe mesto Rabe ili Čikeriju.

– Sigurno i sada postoji između tri i pet osoba koje koordiniraju putanju migranata. Kada se mi obratimo tim migrantima da ćemo ih skloniti sa ulice, oni odbijaju našu pomoć jer kažu, recimo, da „za dva sata idu preko granice“. To onda nije samoinicijativa – ističe Fejstamer.

Pročitajte još:
(VIDEO) NVO uhvaćen u laži, tvrde da su na granici „porodice i deca“, a na snimku migranata sve sami muškarci!
(VIDEO) TALAS ANTI-IMIGRACIJE SE ŠIRI REGIONOM: U Rumuniji protesti zbog zapošljavanja migranata!
(VIDEO) MAĐARSKA POLICIJA PUCALA: Nasilni migranti probili ogradu na granici, ugrozili bezbednost države!

IZGOREO I RESTORAN

U objektima u koje se sakriju, kako saznajemo, pale vatru da bi se ugrejali, a neretko tako izazovu požar. Tako je nedavno izbio požar u bivšem restoranu u Kelebiji, koji je izgoreo do temelja.

– U svakom momentu ih je tu bilo bar desetak, ali su se menjali, nisu bili isti ljudi. Vatrogasci su brzo stigli, ali se ništa nije moglo spasti – priča Ilona Varga sa Kelebije.

Izvor: Novosti/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite