(VIDEO) ŠTA JE TO ONDA VUČIĆ POTPISAO? Komesarijat saopštio da se migranti ne vraćaju u Srbiji po readmisiji!

(VIDEO) ŠTA JE TO ONDA VUČIĆ POTPISAO? Komesarijat saopštio da se migranti ne vraćaju u Srbiji po readmisiji!

Svetlana Palić iz Komesarijata za izbeglice izjavila je da nijedan migrant iz azijskih ili afričkih država nije vraćen iz Zapadne Evrope u Srbiju, po sporazumu o readmisiji. Uz uobičajeno retoriku umirivanja javnosti, Komesarijat je ponovo branio svoje interese da se migracija nastavi, ali su ovoga puta priznali da među migrantima nema puno Sirijaca, već da dolaze u velikom brojevima iz drugih zemalja.

Bivši austrijski ministar Hebert Kikl tvrdi da je tokom njegovog mandata skopljen ugovor prema kojem se odbijeni tražioci azila vraćaju u Srbiju iako su tuda samo prošli. Palić je rekla da Srbija sa EU već godinama ima sporazum o readmisiji, ali da po tom dokumentu nije vraćen nijedan migrant iz afričkih ili azijskih država.

Readmisija se, kako je objasnila, odnosi na naše državljane i u toku 2019. bilo ih je oko 870, najviše iz Nemačke.

„Od toga je 650 romske nacionalnosti. Mi o njima posle brinemo kroz razne druge procedure. To je sasvim druga priča koja nema veze sa ovim migrantima. Ovo je nešto što traje od mnogo ranije“, istakla je Palić.

Želja migranata iz azijskih i afričkih zemalja da se domognu Zapadne Evrope je takva da ne možete da ih sprečite u tome, tvrdi Palićka uprkos činjenici da su brojne države Evrope uspele da efikasno spreče migrante kao što su Mađarska, Poljska, Češka, Slovačka, Bugarska, a i van Evrope Izrael.

„Ranije je to bila reka, sada vam je to delta. Bez obzira na žice, nađu put. Na tome profitiraju, najviše se podiže broj krijumčara“, navela je Palić.

Pročitajte još:
(VIDEO) Muslimani ispred hrišćanske bazilike uzvikivali Alahu Akbar, ovo je Italija posle Salvinija…
ZORAN OBJASNIO: Bez razmišljanja sam potrčao za migrantom, jel treba sutra neko to da uradi mojoj majci?!
KOLONIZACIJA ISTOČNE SRBIJE: U mesto od 5.000 stanovnika dolazi 800 migranata, prenose lokalni mediji!

Ove zime, kako je dodala, beleži se porast broja migranata u Srbiji koji, prema oceni Komesarijata.

„Od zatvaranja ‘balkanske rute’ u martu 2016. broj migranata u našim prihvatnim centrima je išao od 2.500 do 3.500, a u zimskom periodu se poveća na 4.500. Ove zime se povećao na 5.500“, navela je Palić.

Dodala je da su se i neke druge stvari promenilie, poput strukture migranata – na početku su to bile porodice koje su bežale od rata u Siriji, a sada ih je najviše iz Avganistana i Pakistana – zemalja u kojima odavno nema rata.

Komentarišući protest migranata na granici Srbije i Mađarske, kada je mađarska granična policija ispalila hice upozorenja ka onima koji su pokušali da se kriminalnim pute probiju kroz granicu, Palić je rekla da je taj incident nije iznenadio, jer su u Komesarijatu znali da migranti pripremaju protest.

„Oni su sa istom tom idejom protestovali pre dve godine na hrvatskoj granici, pa je završeno tako što su pristali da uđu u autobuse i odu u naše prihvatne centre (…) Imali su ideju da privuku medijsku pažnju i uspeli su u tome (…) ali u suštini migranti koji su u Srbiji, najveći broj njih je u prihvatnim centrima i tu treba da budu“, poručila je gošća Novog dana.

U tom kontekstu je pomenula i tvrdnje humanitaraca iz organizacije „No name kitchen“, koji su naveli da su ih napali ljudi sa četničkim obeležjima, jer pomažu migrantima, i da im je nakon toga rečeno da moraju da plate kaznu i napuste Srbiju. Palić je rekla da u toj priči „ništa ne valja“, ni to što su migranti u napuštenoj fabrici koja više liči na skvot, niti je dobro da neko dođe i bije bilo koga, naročito one koji se bave humanitarnim radom. Uprkos tvrdnjama Palićke da je političke aktiviste neko tukao, policija je utvrdila da su za incidnet krivi NVO aktivisti.

Izvor: N1/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite