(VIDEO) GOVOR MRŽNJE IZ BRISELA: Milo o zatucanoj crkvi i Srbima koji su na nivou srednjeg veka!

(VIDEO) GOVOR MRŽNJE IZ BRISELA: Milo o zatucanoj crkvi i Srbima koji su na nivou srednjeg veka!

Opšte je poznato da Brisel i EU nisu naklonjeni Srbima, ipak konferencija Mila Đukanovića u Briselu kojom vređa Srbe na nacionalnoj osnovi prevršila je svaku meru, a glavešine Evropske unije nisu osudile govor mržnje. 

Milo Đukanović (Foto: predsjednik.me)

Crna Gora je zemlja koja je u stanju da rešava aktuelne teme u najboljoj demokratskoj praksi, poštujući ono što je pravna tekovina EU, sa čijim pravnim sistemom se usaglašava – istakao je u Briselu predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Upitan kakva je bila komunikacija između njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom večere koja je sinoć održana u Briselu, Đukanović je rekao da je na radnoj večeri bila tema odnosa na relaciji EU-Zapadni Balkan, i da se svako od lidera regiona potrudio da pitanja koja se tiču unutrašnjih prilika ne iznosi u prvi plan.

Govorili smo o zajedničkim problemima i potrebama, a u fokusu je bila nova politika EU prema Zapadom Balkanu – preneo je on.

Kazao je da se, kada su u pitanju „aktuelne teme“, toga kratko dotakao i preneo da je Crna Gora u stanju da ih rešava u najboljoj demokratskoj praksi poštujući pravne tekovine EU.

-Ne skrivamo probleme. Što se više približavamo EU poslednja nasleđa onoga što je antievropsko isplivava i to treba rešavati u duhu dobre evropske prakse – naglasio je on.

Pročitajte još:
(VIDEO) MAĐAR UNIŠTIO VODITELJKU: Srbija je humana prema migrantima, ali nije humana prema građanima Srbije!
RADE ZA MANJE PLATE: Najavljeno zapošljavanje šofera iz Pakistana u GSP, migracija već utiče na Srbiju…
(VIDEO) SKANDAL ZA KOJI SRBIJA NE SME DA ZNA: Migranti organizovano silovali 1.400 devojčica u gradu Roterhamu!

Đukanović je rekao da je Crna Gora svojim iskustvom pokazala da je to u stanju da učini, navodeći 90-te kada je uspela da odoli nacionalnim i verskim sukovima.

– Ne treba imati sumnje da smo u stanju te probleme rešavati. Da li imamo uvek dobru saradnju u susedima – ne. Treba razumeti nije ovo problem eksluzivno crnogorski. Vidim ga u širem kontekstu. U regionu se vodi oštar politički duel između politika koje zaustupaju evropsku budućnost i poltiku koja želi da zadrži Balkan na antievropskom koloseku – ocenio je on.

Istakao je da Crna Gora želi da razvija dalje multietničko društvo. Đukanović je kazao da Crna Gora ne želi da se vraća na status srednjevekovne države u kojoj crkva vodi važnu ulogu.

Naglasio je da ne želi da otvara sukobe sa svojim kolegama i da se trudi da sa svima razgovara na odgovoran način, da razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, zajedničkoj evropskoj budućnosti, i da primeti deformitet u politici što ugrožava dobar tempo razvoja Crne Gore.

-Nije dobro da bilo ko sebi daje za pravo da se vraćamo u vreme 90-tih i da poksusavamo sa viškom pažnje prema nacionalnim manjinama u drugim državama pokažemo nedovoljno pažnje prema suverenitetu država – rekao je Đukanović.

On je rekao da je njegova poruka crnogorskoj manjini, gde god živela, uvek ista, a to je da pre svega budu odgovorni građani država za koje su se opredelili da budu njihov dom, da budu lojalni građani, i da će sigurno država da im uzvrati poštovanjem, što radi i Crna Gora.

– Ako se to ne dogodi onda je to polazište za ozbiljan razgovor da li se svi pridržavamo standarda poštovanja prava manjina. Mislim da je jako vazno da se oslobodimo drugih isksutava. Treba da sinhronizovano delujemo u ispunjavanju standarda koji bi vodili ka zajedničkom evropskom domu – zaključio je on.

BONUS VIDEO: Kako novoforimrane drumske bande imigranata terorišu puteve u Srbiji, napadaju žene i kako su za proteklih 30 dana počinili najmanje 30 napada, pogledajte u sledećem snimku.

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite