INVAZIJA NA SRBIJU: U zemlji nikad više migranata, najviše iz Avganistana i Pakistana gde nema rata!

INVAZIJA NA SRBIJU: U zemlji nikad više migranata, najviše iz Avganistana i Pakistana gde nema rata!

Od zatvaranja „balkanske rute“ u martu 2016, broj migranata u Srbiji nikada nije bio veći nego ove zime. 

UNHCR barata približno istom brojkom (6.600), dok u Centru za pomoć tražiocima azila kažu da ih je najmanje 7.000. Ponajviše ih je iz Avganistana i Pakistana, potom Irana i Iraka i država severne Afrike,. Radi se o zemljama u kojima nema rata.

Kako precizira Svetlana Palić iz Komeserijata za izbeglice i migracije, od marta 2016. u našim prihvatnim centrima boravilo je između 2.500 i 3.500 migranata, a sada ih je oko 5.500.

Prema njenim rečima, ukupni kapacitet 17 centara je oko 6.000 mesta, ali se može obezbediti i koja stotina više.

Problem je što, kako se navodi, migranti izbegavaju smeštaj u centrima u Preševu, Beloj Palanci ili Pirotu jer žele da budu bliže granicama EU kroz koje očajnički traže prolaz.

Procena je da duž državnih međa Mađarske, Hrvatske i BiH ima između 800 i 1.000 migranata koji vrebaju priliku za ilegalan prelazak.

Sadašnje „jezgro“ migranata u Srbiji puni se ne samo prilivom iz Grčke, preko Severne Makedonije ili Albanije, već i povratnim talasima iz Hrvatske, BiH i Mađarske.

Pročitajte još:
MAĐARSKA KRIZA SVE PROMENILA: Čak 10.000 migranata zatražilo da živi u Srbiji za samo 2 meseca
ISTORIJSKA POBEDA NARODA NAD POLITIČARIMA: Grčka vlast odustala od naseljavanja migranata…
Mađarski ultimatum Vučiću, imaš 10 dana da se izjasniš o migrantima!

Reč je, piše list, o takozvanom izgurivanju (push back), metodi koju primenjuju policijske i pogranične službe susednih država.

Međunarodne humanitarne organizacije dokumentovale su i slučajeve lančanog izgurivanja – iz Slovenije u Hrvatrsku, iz Hrvatske u BiH, a odatle u Srbiju.

Prema podacima Centra za pomoć tražiocima azila, od januara do sredine septembra 2019. evidentirano je 1.256 „pušbekovanih“ iz okolnih zemalja, najviše iz Hrvatske i Madjarske.

Na koje sve načine NVO sektor uči migrante da lažu kako su im kuće spaljene u Siriji, da odglume priče o ubijenim članovima porodice kako bi lakše došli do azila, možete videti u sledećem snimku:

Izvor: Tanjug/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite