UZEĆE NAM ZADNJU PARU IZ DŽEPA: Vučić uvodi kauciju za plastične flaše!

UZEĆE NAM ZADNJU PARU IZ DŽEPA: Vučić uvodi kauciju za plastične flaše!

Za plastične flaše od vode, sokova, jogurta kao i staklenu ambalažu i konzerve za jednokratnu upotrebu građani će plaćati kauciju prilikom kupovine proizvoda u marketima. Iako je režim SNS nedavno odustao od mesečnih ekoloških taksi zbog negovanja javnosti, zelena histerija se nastavlja, a Vučićeva vlast će opet klepiti građane po džepu. 

Ovo je predviđeno Nacrtom izmena i dopuna Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu koje je Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo na svom sajtu. Radi se o novom načinu da se preko džepa građana puni budžet Vlade.

Ukoliko ovaj predlog bude usvojen potršači će morati, kao što sada neki čine sa flašama od piva, da čuvaju plastična staklena i aluminijuska pakovalanja kako bi mogli da povrate novac koji su dali za kauciju. Da li će to dovesti i do poskupljenja proizvoda u visini depozita, još se ne zna, pišu „Novosti“.

Filip Abramović iz Sektora resornog ministartva za upravljanje otpadom, ističe da je njihov cilj da se depozitni sistem „ne prevali na građane“.

– Da li će to uticati na povećanje cene proizvoda znaće se kada budemo uradili ekonomske analize u narednih mesec-dva. Suština depozitnog sistema je smanjenje količine otpada i zaštita životne sredine. Prvi korak je usmeren na to da se poveća stepen prikupljanja – ističe Abramović. Vlast takođe pravda odluku time što ju je naredila EU.

Dodaje da je to u skladu sa direktivom EU. Cilj je, kako navodi, da se građani motivišu da vraćaju jednokratnu ambalažu i učestvuju u procesu zaštite životne sredine. Na pitanje zašto se taj problem ne rešava obezbeđivanjem kontejnera za primernu selekciju otpada, kako građani ne bi morali da čuvaju i vraćaju pakovanja, Fiipović kaže da je za proteklih 11 godine to dalo nizak procenat uspeha.

Ipak neosporno je da građani neće moći da uvek odnesu flaše nazad u prodavnicu, primera radi ukoliko pre odlaska na posao kupite flašicu vode, možete li sebe da zamislite kako je ceo dan nosite sa sobom da bi je kasnije vratili u prodavnicu? Pa će tako korist od zakona imati direktno vlast koja će time uzimati novac od građana.

– U Beogradu se to realizuje, ali lokalne samouprave širom Srbije nemaju mogućnosti da obezbede kontejnere. Na tome će se i dalje raditi, a depozitni sistem je dodatni mehanizam koji treba efikasnije da utiče na smanjenje količine otpada – objašnjava Abramović.

Na tome će se i dalje raditi, a depozitni sistem je dodatni mehanizam koji treba efikasnije da utiče na smanjenje količine otpada.

Govoreći o praksu u evropskim zemljama, naš sagovornik kaže da je različita i da nemaju sve zemlje ovaj sistem. U Hrvatskoj postoji, a u Norveštkoj je sve prepušteno privredi.

Aerodrom u San Francisku zabranio prodaju plastičnih flaša

U obrazloženju predložene izmene zakona navodi se da se za jednokratnu ambalažu od plastike, stakla i aluminijuma uspostavljanja depozitni sistem radi postizanja nacionalnih ciljeva i razvoja sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

Jednokratna ambalaža pod depozitom biće posebno obeležena, a obaveza proizvođača ili uvoznika artikla koji je upakovan u povratnu ambalažu je da ustanovi kaucijski sistem.

Kranji snabdevač, odnosno prodavac prema ovom nacrtu, od kupca mora da naplati kauciju za jednokratno pakovanje, kao i da prihvati ambalažu kada je potrošač donese i da mu vrati naplaćeni iznos. Previđeno je da visine kaucije bude istaknuta na prodajnom mestu odvojeno od cene proizvoda. Odvojeno će se i naplaćivati, bez poreza na dodatnu vrednost, prenose „Novosti“.

Za koje vrste jednokratne ambalaže će biti uspostavljen depozitni sistem, kako će on funkcionisati, kolika će biti visina depozita i kakav način njegove naplate, kao i koji su rokovi za uspostavljanje i primenu depozitnog sistema odlučivaće podzakonski aktom ministar zaštite životne sredine.

Predloženim rešenjem iznos sakušljen od kaucije proizvođač i uvoznik plaćaju telu za upravljanje depozitnim sistemo, a naplaćuju je od krajnjeg snabdevača, odnosno prodavca. radi efikasne primene depozitnog sistema za jednokratnu ambalažu predlaže se formiranje posebnog tela za upravljanje. Prihod koji ostvari telo za upravljanje depozitnim sistemom biće oslobođeno poreza na dobit.

Javna rasprava

Javna rasprava o predloženim izmenama Zakona o ambalaži i ambalažnom otpadu počela je juče i trajaće do 12.marta, a predlozi, sugestije, inicijative i komentari se mogu dostavljati Ministarstvu zaštite životne sredine. Nacrt će biti javno predstavljen 3. marta u Beogradu.

Više o oragnizovanim masovnim silovanjima koje miganti vrše po evropi kao i na šta se sve Srbija obavezala skandaloznim sporazumom UN o migrantima iz Marakeša, koji je takođe potpisan bez znanja javnosti, da bi se kasnije saznalo da ga je Srbija podržala kada se sve bilo gotovo pogledajte u sledećem snimku:

Izvor: Blic/Dnevna Gazeta

Podelite
  •  
  •  
  •  
  •  

Komentarišite